Μειονεκτήματα
06.02.09
Ποιά είναι τα μειονεκτήματα της ψηφιακής φωτογραφίας ?
Η ψηφιακές μηχανές όμως δεν είναι μόνο πλεονεκτήματα. Έχουν πολλά περιθώρια εξέλιξης. Κάποια από τα βασικά τους μειονεκτήματα είναι τα παρακάτω:


· Υψηλό κόστος απόκτησης. Η σχέση τιμής απόκτησης μίας ψηφιακής μηχανής σε σχέση με την αναλογική που αντικαθιστά είναι αρκετά υψηλότερο.
· Χαμηλότερη ποιότητα σε σχέση με το συμβατικό film. Σε απαιτητικές εφαρμογές ακόμα και οι καλύτερες ψηφιακές της αγοράς (κόστους αρκετών χιλιάδων Ευρώ) δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να συναγωνισθούν μηχανές με χημικό film 35mm-Forma 135 (αρνητικό ή slide). Για μεσαίο Forma 6x4.5 ή και μεγαλύτερο ούτε λόγος.
· Μικρή αυτονομία μπαταρίας. Οι διαθέσιμες τεχνολογίες δεν μπορούν να μας δώσουν μηχανές με μεγάλη αυτονομία σε προσιτό κόστος. Τα…"ενεργοβόρα" ηλεκτρονικά συστήματα των ψηφιακών μηχανών δεν επιτρέπουν παρά λίγες ώρες αυτονομίας ανά φόρτιση, στην καλύτερη περίπτωση.
· Χρόνος μεταφοράς στην μνήμη: Οι περισσότερες ψηφιακές μηχανές χρειάζονται αρκετό χρόνο μεταξύ 2 λήψεων, ενώ ακόμα και τα μεγαλύτερα μοντέλα δεν παρέχουν παρά λίγα καρέ το δευτερόλεπτο, και για περιορισμένο αριθμό λήψεων.
· Χρόνος Εκκίνησης: Οι περισσότερες ψηφιακές μηχανές χρειάζονται ένα μικρό έως και αξιοσημείωτο χρονικό διάστημα από την στιγμή που θα τις ενεργοποιήσουμε μέχρι την στιγμή που μπορεί να γίνει η 1η λήψη.
· Υψηλό κόστος ειδικών εξαρτημάτων. Η χρήση εξειδικευμένων αξεσουάρ όπως φίλτρων και οπτικών μετατροπέων για τους φακούς ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος για την ανάπτυξη ενός συστήματος γύρω από τις περισσότερες ψηφιακές.
· Όσο ανεβαίνει η ποιότητα και το μέγεθος των ψηφιακών λήψεων, τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη αγοράς ακριβών μέσων αποθήκευσης για επαρκή χωρητικότητα και αυτονομία μνήμης.
· Η αξία μεταπώλησης των ψηφιακών μηχανών υποπολλαπλασιάζεται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, όμοια με αυτήν των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αφού παρουσιάζονται καλύτερα και φθηνότερα μοντέλα διαρκώς.